7. Waar kun je als jonge mantelzorger terecht?

[ Terug naar de Wegwijzer ]
Het is niets bijzonders om je kamer op te ruimen, je bed op te maken of af en toe te helpen met afwassen. Maar het is wel heel bijzonder als je thuis meehelpt bij de zorg voor een chronisch zieke of gehandicapte ouder, broer of zus of een gezinslid met verslavingsproblematiek.  Voorbeelden zijn: je zieke ouder, broer of zus medicijnen geven en 's avonds naar bed helpen. Dagelijkse huishoudelijke taken zoals boodschappen doen, het huis opruimen, stofzuigen, enz. Dat is bijzonder. Je bent dan jonge mantelzorger. Je bent ook jonge mantelzorger als je opgroeit in zo’n zorgsituatie thuis. Ook al hoef je niet veel mee te helpen met de verzorging, is het toch bijzonder.
Helpen bankieren_69279340.jpg

Het is belangrijk dat jouw omgeving  zoals je vrienden en vriendinnen in de buurt en de leraren op school weten over de situatie thuis. Dat maakt het voor jou wat makkelijker. Daarom is het goed om er over te praten. Je kunt hiervoor terecht bij je mentor of zorgcoördinator op school. Je kunt ook eens binnenstappen bij het Stipepunt, het steunpunt voor mantelzorgers van alle leeftijden.

Op deze website www.stipepunt.nl kun je informatie vinden onder de pagina jonge mantelzorgers. Het Sociaal Collectief Súdwest-Fryslân organiseert regelmatig activiteiten voor jonge mantelzorgers.

De belangenorganisatie voor mantelzorgers heet MantelzorgNL. MantelzorgNL besteedt op hun website uitgebreid aandacht aan de jonge mantelzorgers. Daar kan je ook links vinden naar andere websites die voor jou interessant kunnen zijn.

Relevante adressen
Stipepunt Sneek - klik voor details
Regelt bemiddeling van vrijwillige inzet. Biedt mantelzorgers informatie en advies en een luisterend oor. Geopend op maandag van 13.00 - 16.00 uur en buiten openingstijden bereikbaar via (voice)mail.
Gonggrijpstraat 50
8607 BG Sneek
☎ 06 - 11 30 15 55
Stipepunt Bolsward - klik voor details
Biedt mantelzorgers informatie en advies en een luisterend oor. Geopend op maandag van 14.15-17.00 uur en donderdag van 10.30-13.30 uur.
Jongemastraat 2, (De Tiid)
8701 JD Bolsward
☎ 06 - 46157152
Stipepunt Koudum - klik voor details
Biedt mantelzorgers informatie en advies en een luisterend oor. Geopend op woensdag van 9.00-11.30 uur.
De Klink, Ds. L. Tinholtstraat 1
8723 CW Koudum
☎ 06 - 15 01 68 44
Gebiedsteams Súdwest-Fryslân - klik voor details
Voor al uw vragen op het gebied van zorg, werk en inkomen. Heeft u al een keer contact gehad met het gebiedsteam, neem dan contact op met uw contactpersoon. Andere relevante links van gemeente Súdwest-Fryslân: https://sudwestfryslan.nl/onderwerp/woonvoorzieningen/ https://sudwestfryslan.nl/onderwerp/hulpmiddelen-en-ondersteuning-wmo/ https://sudwestfryslan.nl/onderwerp/gehandicaptenparkeerkaart/
☎ 0515 14 05 15
Sociaal Collectief Súdwest-Fryslân - klik voor details
Het Sociaal Collectief verbindt vrijwilligers, jongeren, inwoners en organisaties in Súdwest-Fryslân met elkaar voor een veilige en prettige leefomgeving. De Stipepunten zijn onderdeel van het Sociaal Collectief. De vrijwilligers van de Stipepunten worden ondersteund door professionals van het Sociaal Collectief. Vanuit de Stipepunten wordt de inzet van vrijwilligers, de ondersteuning van mantelzorgers en de papierwinkel gecoördineerd. Het jongerenwerk van het Sociaal Collectief besteedt aandacht aan de ondersteuning van o.a. jonge mantelzorgers.
Nanne Reijnstraat 19a
8701 CG Bolsward
Jonge mantelzorg of MantelzorgNL - klik voor details
Jonge mantelzorg wil jonge mantelzorgers de steun geven die ze verdienen. In co-creatie met gemeenten, scholen en organisaties realiseren zij initiatieven waarmee de ondersteuning van jonge mantelzorgers een impuls krijgt. MantelzorgNL biedt jonge mantelzorgers steun bij de impact die de zorgtaken op het leven van jonge mantelzorgers kan hebben.
☎ 085-8770694 (jonge mantelzorg) of 030-7606055 (MantelzorgNL)
Stipepunt Makkum - klik voor details
Geopend op donderdag 10.00 - 12.00 uur bezoek op afspraak.
Plein 11 (deelwinkel, ingang Achterdijkje)
8754 ER Makkum
☎ 06-25755991


Heeft de wegwijzer u nog niet voldoende de weg gewezen, dan kunt u een mail sturen naar info@sociaalcollectiefswf.nl. U wordt dan in contact gebracht met een medewerker van het Stipepunt. Zij denkt dan met u mee en zoekt samen met u naar een antwoord op uw vraag.  

[ Terug naar de Wegwijzer ]

Nieuws

Week van de jonge mantelzorger 2024

woensdag 5 juni 2024
Jonge...
Lees meer...

Stipepunt Sneek is verhuisd

woensdag 3 april 2024
Stipepunt Sneek is...
Lees meer...

Paasworkshop vol

maandag 11 maart 2024
Lees meer...